Afscheid nemen: Aksel Nõmmela

BEAT Cycling Club

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan, dit geldt helaas ook voor sommige renners van onze wegploeg. Daar waar we een aantal versterkingen hebben binnengehaald voor volgend seizoen, moeten we ook afscheid nemen van een aantal renners. We spraken met deze renners over hun afgelopen seizoen en de toekomst.

De vorige keer spraken we Wesley van Dyck, dit keer is Aksel Nõmmela aan de beurt.

Aksel, je had een heel goed seizoen met mooie resultaten, die je uiteindelijk een transfer naar het Pro Continentale niveau opleverden. Hoe kijk je zelf terug op het seizoen?

Ik kijk heel positief terug op het afgelopen seizoen”  vertelt Aksel tevreden. “Het was een succesvol seizoen voor mij. Ik had een soort minimum doel voor mezelf om een UCI koers te winnen en een keer op het podium te staan tijdens een UCI 1.1 koers. Dat doel behaalde ik al in de eerste helft van het seizoen, dus ja dat maakte mij heel tevreden natuurlijk! Dat gaf me ook nog eens extra motivatie voor de tweede helft van het seizoen. En ook tijdens die helft bleef het lekker gaan, met bijvoorbeeld die tweede plaats in de Antwerp Port Epic. Daarnaast bleef ik ook de top-10 plaatsen bij elkaar rijden, dus op het gebied van prestaties was het zeker goed.”

Helemaal top dus, of zijn er nog dingen waar je minder tevreden op terugkijkt?

“Natuurlijk zijn er altijd dingen, zoals ongeluk of slechte beslissingen. Dat zijn dingen die je altijd blijft houden in de sport, vooral in het wielrennen. Als je zoveel koersen rijdt kan je niet verwachten dat alles perfect gaat natuurlijk. Ik heb meer geluk, dan ongeluk gehad. En dat kwam niet alleen door mezelf, maar ook het team en de staf en hoe we samenwerkten, dat heeft mij heel erg geholpen. In de meeste koersen was het echt een teamprestatie die voor de resultaten zorgde. De sfeer was altijd goed, dus ik had altijd zin om weer te gaan koersen. Ik was daardoor altijd gelukkig en ook dat maakte dit dus een geweldig seizoen.”

Je maakte deel uit van de eerste wegploeg in onze clubgeschiedenis, hoe beviel BEAT bij jou?

“Zoals ik al over dit seizoen zei, ik heb het echt enorm naar mijn zin gehad. Iedereen binnen de ploeg, de staf, de helpers, echt iedereen is heel erg enthousiast en gefocust. Je ziet echt dat ze BEAT echt willen laten slagen en je ziet het enthousiasme wat daar vanaf komt. Dat is echt iets wat ik heel erg fijn vond aan BEAT. Iedereen wilde echt zijn best doen en dat is iets wat ik zelf ook altijd wil doen. Het is goed om allemaal dezelfde mindset te hebben en dat zorgde er ook echt voor dat we een sterk team waren. Daardoor hadden we ook echt een goed seizoen, met mooie resultaten. Dat is echt geen toeval en het laat echt zien dat we met het team iets moois hebben neergezet. Dus ja, het was een mooie tijd!”

Volgend jaar zien we je dus op Pro Continentaal niveau, hoe gaat jouw seizoen eruit zien?

“Het is nog vroeg, dus mijn programma is nog lang niet helemaal bekend. Ik weet het dus zelf ook nog niet precies en aan het einde van de dag hangt het ook af van de uitnodigingen die mijn nieuwe ploeg, WB Aqua Protect – Veranclassic, ontvangt natuurlijk. Ik hoop een aantal koersen op World Tour niveau te mogen rijden. En dan vooral in de voorjaarsklassiekers, dus bijvoorbeeld de Omloop het Nieuwsblad en Dwars door Vlaanderen. Misschien wel een Parijs-Roubaix of de Ronde van Vlaanderen, dat zijn echt koersen waar ik altijd van heb gedroomd en nu heb ik de kans om er misschien wel een van te rijden. Maar het ligt er natuurlijk ook aan hoe ik het zelf doe. We hebben een hele sterke ploeg, met veel renners die in aanmerking komen voor die koersen, dus dat wordt afwachten.”

Dat zijn gave koersen Aksel! Wat zijn je doelen voor volgend seizoen verder?

“Mijn doel is niet om alleen aan de start te staan van grote koersen, maar ik wil ook heel graag de ploeg goed helpen en dingen leren van zulke koersen. Ik heb nog nooit een koers op World Tour niveau gereden, dus het wordt ook voor mij een hele nieuwe ervaring. Maar ook om zelf goede resultaten te rijden in UCI 1.1 en HC koersen en wie weet kan ik ook een World Tour meerdaagse rijden, iets als een Ronde van Polen bijvoorbeeld. Maar ik ben nu nog meer bezig met de voorbereiding voor het seizoen en zorgen dat ik zo goed mogelijk ben in het voorjaar. Dat is voor mij en de ploeg enorm belangrijk.”

Aksel was een enorm belangrijke pion binnen onze wegploeg. Zonder hem hadden we de resultaten die we met het team en hijzelf boekten nooit kunnen behalen. Aksel was een van de mensen die het eerste seizoen tot zo’n succes heeft gemaakt en daarvoor zijn we hem enorm dankbaar. Bedankt Aksel en succes in de toekomst!