BEAT is een geschenk uit de hemel

David Vlieghe

Pionier David Vlieghe over zijn #RoadToBEAT

“Het is moeilijk om als buitenstaander enige inkijk te krijgen in het gesloten wielerwereldje. Daarom is BEAT Cycling Club een geschenk uit de hemel.”

Ik ben David Vlieghe, 22 jaar en woon aan de Belgische kust. Sinds een jaar of tien ben ik officieel wielergek. De microbe heb ik meegekregen van mijn grootvader. Die heeft in de plaats waar ik woon, De Haan, destijds de eerste wielerclub gesticht. Zo’n ploegje waarbij meer wordt uitgekeken naar het cafébezoek nadien dan naar het fietsen zelf. Als voorzitter was hij voor heel wat bevoegd, tot zelfs het ontwerpen van de wielershirts. Helaas ben ik te laat geboren om hem in die periode zelf meegemaakt te hebben.

Wat we wel vaak samen deden, was naar de koers kijken. Wat waren dat stuk voor stuk héérlijke namiddagen! Ik heb dan ook alles van hem geleerd. Van de soorten tactiek die gebruikt worden, over de leiderstruien in de verschillende rondes (je weet trouwens wanneer je oud wordt wanneer je de Vuelta associeert met een gouden trui) tot het herkennen van renners. “Dat is Thomas Voeckler! Die trekt altijd zo’n scheve smoel!” of “Daar, Cadel Evans! Er is niemand die zo lelijk en scheef op zijn fiets zit als hij.”

Ik spreek hier voor alle duidelijkheid over het pre-Froome tijdperk. Helaas kan ik die middagen met hem niet meer beleven. Desondanks blijft koers kijken met stip mijn favoriete tijdverdrijf! De heroïek, tactiek, hardheid, intriges…geen sport die zoveel te bieden heeft! 

Alleen is het erg moeilijk om als buitenstaander enige inkijk te krijgen in het gesloten wielerwereldje. Daarom is de oprichting van BEAT Cycling Club een geschenk uit de hemel. Toen ik er voor het eerst over hoorde tijdens de Zesdaagse van Rotterdam hoefde ik geen seconde te twijfelen om mij op te geven als pionier en op deze manier dit geweldige initiatief te steunen! Het is bijzonder interessant om mee te maken hoe deze wielerclub evolueert van een ‘gek idee’ naar een professioneel team. BEAT Cycling Club is bij mijn weten het eerste grote project dat het wielrennen naar de supporters brengt in plaats van omgekeerd. Fantastisch toch! 

Ik hoop dan ook van harte dat BEAT Cycling Club in al haar doelstellingen slaagt. Langs de ene kant een innovatief en talentvol profteam dat alles aan flarden zal rijden, anderzijds een warme en grote club waar supporters met een hart voor wielrennen elkaar vinden, aanmoedigen en elkaar stimuleren bij hun eigen sportieve doelen.

Ik hoop daar op een of andere manier ook aan bij te dragen en zo een beetje in de sporen van mijn grootvader te treden. Daarnaast heb ik een hervonden sportief enthousiasme dankzij deze club. Dit jaar wil ik weer heel hard en veel fietsen. De Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen in 2018 uitrijden in mijn prachtig BEAT-tenue is mijn grote doel. 

Laat je e-mail adres achter om op de hoogte te blijven: