BEAT renners halen goud en brons op keirin, brons op sprint

BEAT Cycling Club

De renners van de BEAT Cycling Club baanploeg hebben drie medailles gewonnen op de tweede dag van de wereldbeker baanwielrennen in Londen. Matthijs Büchli won goud op de Keirin, waar Theo Bos brons pakte. Op de sprint wist Laurine van Riessen brons te verzekeren. Met nog een dag te gaan, staan de renners van BEAT Cycling Club hiermee op vier medailles.

In het Keirintoernooi deden zowel Theo Bos als Matthijs Büchli mee, omdat Büchli dit weekend voor de Nederlandse selectie uitkomt. De twee heren ontliepen elkaar tot de finale, waar Theo Bos vroeg aanging. Hij wist met deze vroege aanval een derde plek te verzekeren, waar Büchli hem voorbijschoot voor de gouden medaille. Büchli kijkt tevreden terug op zijn afgelopen twee Keirintoernooien: "Ik ben heel blij met deze race. Berlijn en Londen waren voor ons twee piekmomenten, waar we het maximale uitgehaald hebben met deze twee overwinningen op de Keirin. Het is altijd gaaf om met Theo in de finale te rijden. Hij doet al zo lang mee op het hoogste niveau. Ik had gehoopt dat hij met mij mee zou kunnen toen ik hem voorbijreed, maar ook goud en brons is prachtig.

"Het niveau ligt de afgelopen wereldbekers heel hoog, dus deze twee overwinningen betekenen veel voor mij. Ik hoop deze vorm te kunnen doortrekken en uitbreiden richting de wereldkampioenschappen, want daar is iedereen altijd in hun beste doen."

Bos kijkt met voldoening terug op wereldbekercyclus

Theo Bos was achteraf zeer tevreden met de manier waarop zijn strategieën hem door de dag geholpen hebben: "In de eerste ronde zat ik in een heat met Glaetzer en Barrette in een zware rit. Ik besloot de sprint van kop af aan te gaan en kon de rit daarmee relatief makkelijk winnen. In de tweede ronde kwam het tempo vroeg heel hoog te liggen, wat mij in de kaart speelt. Ik kon in het derde wiel inpikken, maar omdat ik wist dat er rappe mannen als Glaetzer achter me zaten, ging ik voor de zekerheid nog eens aan, waardoor ik derde kon worden.

"Voor de finale had ik al tegen Matthijs gezegd dat ik van kop af aan zou gaan. Toen hij mij vervolgens inhaalde, probeerde ik achter hem in te pikken, maar daar zat Awang toen al. Jammer dat we niet de 1-2 konden pakken, maar goud en brons is ook erg mooi. 

"Nu is het op naar de wereldkampioenschappen. Ik heb twee Keirinwereldbekers gereden en ben vijfde en derde geworden, dus ik ben heel content over dit wereldbekerseizoen."

Van Riessen pakt brons in het sprinttoernooi

Laurine van Riessen reed een sterk sprinttoernooi, maar moest in de halve finale het hoofd buigen voor de Duitse Hinze. In de finale om brons won zij de eerste twee ritten, waardoor zij het brons mee naar huis mag nemen. Ze is tevreden met dit resultaat: "Ik ben heel blij met deze bronzen medaille. Mijn kwalificatietijd was wederom goed en dit keer gingen mijn ritten beter dan in Berlijn, dus daar ben ik ook heel erg blij mee. In de kwartfinale was ik net iets sterker dan mijn opponente, maar in de halve finale waren de rollen duidelijk omgedraaid. Ik heb toen alles op alles gezet om die bronzen medaille te halen en dat is gelukkig gelukt. Het feit dat ik vlak voor mijn rit, clubgenoten Theo en Matthijs ook twee medailles zag pakken maakt deze dag nog mooier."

Morgen komen Laurine van Riessen, Nicky Degrendele en Theo Bos nog eens in actie. De dames strijden om de Keirin, Bos rijdt het sprinttoernooi.

Foto: Guy Swarbrick