Breng passie en emotie terug naar de wielersport

Florian Noordman

Pionier Florian Noordman over zijn #RoadToBEAT

Vanmorgen reed ik langs een historische plek in de wielersport: de plek waar Eddy Merckx, Hennie Kuiper, Tom Boonen en Fabian Cancellara hun handen opstaken om de overwinning van de Ronde van Vlaanderen te vieren. Jaarlijks rijden duizenden fietsers hun eigen Ronde van Vlaanderen, net als ik, geïnspireerd door de professionals. Tegenwoordig is de finish van de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde, maar het deed mij denken aan de emotie en de passie dat fietsen aan heel veel mensen geeft. Precies deze emotie en passie trok mij aan in de wielersport.

Ik neem je mee terug naar de Tour de France van 1990, toen ik zes jaar oud was. De Nederlandse renners wonnen zes etappes (waaronder één teamoverwinning van Panasonic) en Erik Breukink werd derde in het algemeen klassement. De renner die tiende werd in het algemeen klassement was niemand minder dan Miguel Indurain. Deze Miguel Indurain won vanaf 1991 vijf opeenvolgende edities van de Tour de France. De fans, het gejuich, de duels: dat is wat fietsen tot een geweldige sport maakt. In geen enkele andere sport zijn er meer legendarische wedstrijden als in de wielersport. Juist deze liefde voor de wielersport maakte mij enthousiast om pionier van BEAT te worden.

Vanuit Luxemburg volg ik het fietsen intensief. Ik hoorde dan ook snel over dit initiatief voor een nieuwe fietsclub die in 2018 moet deelnemen aan professionele wedstrijden. Hoewel dat laatste aantrekkelijk klinkt, was dat niet wat mij overtuigde. Het was het idee van een clubstructuur wat mij over de streep trok. Een wielerclub met een eigen unieke identiteit (in tegenstelling tot de wielerploegen op basis van een sponsormodel).

Jaar na jaar zie je sponsors (en dus teams/rijders) komen en gaan en elk jaar is het weer hetzelfde verhaal van wennen aan nieuwe truien. Sowieso worden de fans niet eens betrokken in dit proces. Soms worden teamdagen voor fans georganiseerd, maar wie kan nu echt zeggen dat hij/zij deel uitmaakt van een wielerploeg? Dit is precies waar BEAT Cycling Club voor staat: een club voor en door hun leden en fans.

Met mijn achtergrond in projectmanagement wil ik BEAT graag verder helpen met het uitbreiden van de fanbase. Daarnaast geef ik graag mijn input wat kan bijdragen aan het creëren van de unieke clubidentiteit. Uiteindelijk moeten we een duurzame verandering binnen het wielrennen realiseren, maar bovenal de passie en emotie weer terugbrengen naar de wielersport! Mijn oproep aan alle gepassioneerde fietsers: doe mee en geef je steun! Laten we er een geweldig en historisch wielerjaar van maken!