Een mooie 5e plek tijdens Egmond-Pier-Egmond

Piotr Havik

Met een tevreden gevoel kan ik vandaag terugkijken op de negentiende editie Egmond-Pier-Egmond. Het is gelukt om mee te strijden voor het podium en uiteindelijk behaalde ik mijn doelstelling dankzij een vijfde plek, tussen de 3700 deelnemers, waarvan 331 wedstrijdrenners.

Het was een koude editie, het strand lag er zwaar bij en de wind stond vanaf de start vol op kop. Het beloofde dus een zeer tactische rit te worden. Gelukkig kon ik (voor het eerst in mijn strandracegeschiedenis) vanaf de eerste rij starten, hierdoor was ik direct goed weg en reed ik bij de eerste tien het strand op.

Nog honderd extra renners vonden echter de aansluiting, waardoor we met een zeer grote groep naar het keerpunt, ‘De Pier’ in Castricum, reden. Twee kilometer voor dit keerpunt begon de positioneringsstrijd. Het lukte mij om het wiel van oud-winnaar Timothy Dupont te pakken en bij de eerste vijftiende het keerpunt rond te rijden.

Vanaf dat moment stond de wind vol in de rug en reden we met een snelheid van boven de vijftig kilometer per uur richting Egmond. Bij Castricum moesten wij nog een keer de duinen in, waardoor er nog een schifting plaats vond. Ik reed als zesde weer het strand op, maar het lukte mij net niet om de aansluiting met de Belgische kampioen Bert van Lerberghe en Timothy te krijgen. Met drie man reden zij achter de koploper (en winnaar) Jordi Buskermolen aan. In het groepje daarachter zat ik met de kleppers Sebastiaan Langeveld, Ronan van Zandbeek en Thijs Zonneveld.

Met dit groepje mocht ik dus voor de vijfde plek gaan sprinten. Ik reed als eerste het strand af en kon mijn positie tot aan de finish behouden. Mijn doelstelling (top vijf) is nu behaald en de volgende stap in mijn persoonlijke #RoadToBEAT is gezet. Nu op naar mijn trainingskamp in Spanje om mij verder voor te bereiden op het wegseizoen.

Alle resultaten zijn hier terug te vinden.

Via Strava is, voor de liefhebbers, de volledige race te analyseren. Mocht je zelf vragen hebben over strandracen, schroom dan niet om ze te stellen via piotr@beatcycling.club.