Een puntje op de I richting NK Tijdrijden

Piotr Havik

Nadat ik begin mei Districtskampioen Tijdrijden ben geworden ben ik niet stil blijven zitten in het verbeteren van mijn tijdritcapaciteiten. Het eerste deel van de progressie lag in het twee à drie keer per week trainen op de tijdritfiets. Dit ging niet altijd met een hoge intensiteit, de nadruk lag vooral op de meest aerodynamische positie vasthouden (Kop naar beneden en schouders intrekken, weet je nog?). Na het Districtkampioenschap stonden er, normaal gezien, nog twee tijdrit wedstrijden gepland. Eén in Zeewolde en één Woubrugge.

De tijdrit in Zeewolde ging boven verwachting goed. Er stonden veel sterke deelnemers aan de start, waaronder de huidig Nederlands Kampioen tijdrijden bij de elite (Remco Grasman) en het continentale team van Baby Dump. Mijn doelstelling was top vijf rijden. Ik kon de tijdrit echter afsluiten met een derde plaats op slechts drie seconden van de tweede plaats van René Hooghiemster en 37 seconden op Remco Grasman. Een teken dat ik goed op weg ben om mijn top tien ambities op het NK tijdrijden te realiseren.  

De wedstrijd in Woubrugge is helaas weggevallen en heb ik deze tijdrit opgevangen door een wedstrijd na te bootsen tijdens mijn training. Dit deed ik door met mijn wedstrijd materiaal, vanuit stilstaande start, een rondje van twee maal tien kilometer af te werken. Hierdoor kon ik mijn verval in bochten techniek en power in kaart brengen. Tot mijn verbazing reed ik de tweede ronde aanzienlijk harder en bleef ik tijdens het afzien mijn bochten goed aansnijden.

Tijdens de voorbije tijdrit inspanningen heb ik geleerd dat ik vooral met tegenwind en bergop mijn winst moet pakken. Dit door enerzijds extra kracht te leveren en anderzijds extra gefocust te zijn op de aerodynamica. De wattage data van de afgelopen wedstrijden geven aan dat ik moet mikken op een vermogen tussen de 425 en 435 watt.

Aanstaande woensdag (14/06/17) ga ik het tijdrit parcours in Montferland verkennen. Op basis hiervan (en de bovenstaande data) maak ik met mijn trainer een plan hoe ik de 50 kilometer van het NK ga indelen. Ik combineer deze dag met de Ronde van Didam die in de avond plaats vindt.

Vind je het leuk om de verkenning mee te doen (13:00-15:00) of naar mijn wedstrijd te kijken (start 20:00) ben je van harte welkom. Laat wel even iets weten via piotr@beatcycling.club, alvast bedankt! 

Foto door FotoKoos.