Een werkgever en stimulator voor vrouwen en mannen in de harde wielerwereld

Lien Verhaegen

Pionier Lien Verhaegen over haar #RoadToBEAT

De eerste keer dat ik in contact kwam met BEAT Cycling Club was op een beurs in Rosmalen waar ik samen met mijn vriend en zijn vader was. Mijn vriend was meteen verkocht door het verhaal van BEAT Cycling Club en heeft mij later ook overtuigd om dit project te ondersteunen en Pionier te worden.

Ik ben een voorstander van hervorming binnen de wielersport en wil hier dan ook graag aan bijdragen. Sinds ik actief ben op wedstrijdniveau heeft de fiets een nog belangrijkere plaats gekregen in mijn leven. Ik ben renster bij het Equano Cycling Team en bezig aan mijn derde seizoen in competitie. Fietsen is voor mij een manier om mij te verplaatsen. Vroeger naar school en nu vooral naar het werk, daarnaast is fietsen ook hard trainen om zo mijn doelen te bereiken. Het is afzien om steeds sterker te worden maar het is vooral de liefde, plezier en vrijheid die ik ervaar op de fiets. 

Dit jaar heb ik mijn focus gelegd op het uitrijden van een grote UCI-wedstrijd en probeer daar dan ook een goede notering te rijden. Bovendien wil ik mij tonen in het Belgisch Kampioenschap wielrennen in Antwerpen. Naast het wedstrijdelement vind ik het vooral belangrijk om mij te amuseren met mijn teamgenoten. Fietsen is en blijft een hobby, want naast de wedstrijden en trainingen ben ik ook nog voltijd aan het werk in de Multipharma apotheek van Westerlo als farmaceutisch-technisch assistent. Het is dan ook niet altijd even makkelijk om voor of na het werk mijn trainingen af te werken, gelukkig door goede ondersteuning lukt dit toch nog aardig.

Doordat ik zelf in het vrouwenpeloton zit vind ik het belangrijk dat BEAT Cycling Club zich inzet om het vrouwenwielrennen op alle vlakken een stapje hoger te brengen en te promoten. Want vrouwen willen respect voor wat ze doen en niet altijd in de schaduw van de mannen staan. Vele vrouwelijke renners hebben naast de wedstrijden nog een job of zijn nog aan het studeren en kunnen zich daarom niet 100% focussen op de sport. Ik ben ervan overtuigd dat daardoor zo veel jonge talenten bij de vrouwen verloren zijn gegaan. Voor mij is  BEAT Cycling Club pas geslaagd als het vrouwenwielrennen binnen de club serieus op poten staat. Ze moeten niet enkel een vrouwenploeg hebben in het profpeloton maar vrouwen ook ondersteunen die fietsen voor hun plezier. Natuurlijk zou het geweldig zijn als ze het cliché verbreken dat wielrennen een mannenwereld is en dat vrouwen ook mede het beleid van BEAT Cycling Club bepalen. Met andere woorden; ‘in de ideale wereld zie ik dat BEAT Cycling Club een werkgever en stimulator is voor vrouwen en mannen in de harde wielerwereld’.

Have fun with Cycling #RoadToBeat, Lien Verhaegen