"In 2017 besloot ik het roer om te gooien en het plezier in de sport op 1 te zetten."

BEAT Cycling Club

Mijn naam is Joost van Wijngaarden, 23 jaar en sinds het begin van de 'Road to BEAT' een enthousiaste pionier van onze mooie club. Aan het begin van mijn studententijd in Nijmegen, in 2012, ben ik begonnen met wielrennen. Al snel werd ik fanatieker en begon ik wedstrijden te rijden. Na een jaartje bij de amateurs en drie jaar als belofte, rij ik in 2018 voor het tweede jaar met een elitelicentie.

De snelle progressie deed mij in 2016 uit nieuwsgierigheid besluiten om de studie een jaartje op pauze te zetten en mij volledig op de wielersport te richten. Ik wilde kijken waar mijn grenzen lagen en uitvinden of ik wellicht in staat was om door te kunnen groeien naar het continentale niveau om zo mijn kansen op een eventuele profcarrière te beproeven. Het werd een heel waardevol jaar. Onder andere door een 10e plaats op het WK Wielrennen voor studenten op de Filippijnen maar ook vooral door de leerzame inzichten. Niet alleen was de conclusie van het jaar dat ik uiteindelijk niet het gehoopte niveau heb weten te halen maar bovenal heb ik ervaren hoe de psyche van een sporter werkt die fanatieker is dan waar zijn lichaam toe in staat is. De hoge druk die ik mijzelf oplegde en de herhaaldelijke teleurstellingen die hieruit volgden, maakten dat ik gedurende het jaar het plezier in de sport verloor. Naarmate de maanden vorderden en de door mij gewenste resultaten uitbleven, nam de druk toe om te presteren toe, terwijl het geloof in het eigen kunnen alleen maar terugliep. Aan het einde van het jaar stond ik op het punt de sport vaarwel te zeggen. In 2017 besloot ik daarom het roer om te gooien en het plezier in de sport op 1 te zetten. Ik heb afgelopen jaar alleen nog de koersen gereden waar ik gemotiveerd voor was, de trainingen gedaan die ik leuk vond en bovendien minder vaak de leuke dingen naast de fiets afgezegd maar het niveau werd er niet veel minder om. Dankzij motivatie en plezier, hield ik mijn niveau op peil. Op die manier reed ik bijvoorbeeld zomaar top-20 in de Marmotte en werd daar derde Nederlander.

Naast mijn studie en het wedstrijden rijden, ben ik door de jaren heen ook steeds actiever geworden op organisatorisch gebied. Zo organiseer ik met de Omloop der Zevenheuvelen in Berg en Dal een ‘inmiddels’ jaarlijkse wielerkoers en mag ik mij tegenwoordig voorzitter van de hernieuwde Nijmeegse wielervereniging Groenewoud noemen. Ondertussen is het ook gelukt het studenten WK voor 2020 toegewezen te krijgen om in Nijmegen te mogen organiseren. Door de drukte die bij deze nevenactiviteiten komt kijken is er minder tijd beschikbaar om te trainen en te koersen. Ook afgelopen maanden stond ik mede daarom weer op het punt om de wedstrijdfiets aan de wilgen te hangen. Er is komend jaar echter één mooi doel dat mij op de been hield. In augustus hoop ik mijn 10e plaats op het studenten WK van 2016 te verbeteren als in Braga het kampioenschap van 2018 wordt verreden.

Ook BEAT heeft ervoor gezorgd dat ik nog gemotiveerd ben. Tijdens het BEAT Clubkampioenschap werd ik tot mijn trots de eerste mannelijke clubkampioen in het bestaan van BEAT. Naar aanleiding van deze titel ontstond bij de initiatiefnemers van BEAT de gedachte om hun eerste clubkampioen op te nemen in de continentale ploeg. Als pionierlid en clubkampioen had ik me maar wat graag een jaar in dienst gesteld van de kopmannen van de ploeg door op kop van pelotons te sleuren, bidons te halen en de door de leden gewenste 'BEAT-factor' over te brengen aan de rest van de ploeg. Lange tijd stond ik op een longlist om voor het team in aanmerking te komen. Uiteindelijk is gekozen voor een kleine selectie met veel kwaliteit. Er was helaas geen plaats voor mij in dit geweldige initiatief. Wel mag ik gedurende het jaar bij enkele trainingskampen en andere activiteiten aansluiten, waarbij ik graag alsnog in mijn rol als pionier de brug wil slaan tussen de continentale ploeg en de leden. Mocht ik als clubrenner komend jaar de renners van BEAT toevallig een keer tegenkomen in koers, zal ik een helpende hand hier en daar dan ook zeker niet schuwen.

Ik kijk uit naar een mooi nieuw seizoen en wens alle BEAT-leden hetzelfde plezier op de fiets toe als ik afgelopen jaar heb mogen herontdekken. We zien elkaar snel bij één van de clubactiviteiten!

Met hartelijke groet,

Joost van Wijngaarden