Jason die rondje Nederland fietste

Jason Schreurs

Een tijdje terug heb je al kunnen lezen hoe BEAT-lid Jason vooruitblikte op the Race around the Netherlands. Inmiddels heeft hij alle uithoeken van Nederland gezien en kan hij maar liefst 1.630 kilometers aan zijn Strava-account toevoegen.

Voorbereiding

Ik had al weken naar de race toegeleefd. Ik had bikepacking tassen aangeschaft en zat al weken te broeden op de beste strategie voor de race. Ik had besloten dat ik gedurende race niet buiten in een slaapzak wilde slapen. Dan zou ik weinig bepakking mee kunnen nemen, wat naar mijn mening ten goede zou komen voor mijn gemiddelde snelheid gedurende de race. Achteraf misschien niet de beste en snelste keuze, maar wel de meest comfortabele keuze.

Te hard van stapel

Op 1 mei om 8 uur ’s ochtends ging de race van start in Amerongen. Ik had de tip gekregen om het op zo’n eerste dag van een bikepacking race rustig aan te doen. Daar zou je de rest van de race alleen maar van profiteren. Achteraf gezien een goede tip, maar vastberaden als ik was, wilde ik op de eerste dag van de race toch per se 400 km afleggen, wat ook gelukt was. Ik was echter totaal gesloopt en tikte pas rond een uurtje of twaalf ’s avonds de 400 km aan.

Rustdag?

De volgende dagen besloot ik om het iets rustiger aan te doen. Ik voelde aan mij lichaam namelijk dat ik niet iedere dag 400 km zou kunnen fietsen. Op de tweede dag van de race besloot ik om van Emmen naar Harlingen in Friesland te fietsen. Een afstand van 280 km. Ik reserveerde al vroeg die dag een slaapplek in Harlingen in de veronderstelling dat er wel eens meer deelnemers van de race zouden kunnen zijn die ook in een lekker bed in Harlingen zouden willen overnachten. Die dag voelde voor mij als een soort van rustdag met een stuk minder kilometers dan de dag ervoor.

Paniek

De dag erna fietste ik van Harlingen over de afsluitdijk en via de Noord-Hollandse en Zuid-Hollandse kust naar Zeeland. Laat op de avond kreeg ik problemen met mijn navigatie. Plotseling stond ik zonder enig idee van de juiste weg, in het donker, middenin Zeeland. Ik raakte in paniek, bang dat ik nooit meer de juist weg zou vinden naar mijn overnachtingsplek die ik al eerder die dag had gereserveerd. Uiteindelijk vond ik de juiste weg en kwam over twaalven aan op mijn overnachtingsplek.

Finish

De laatste dagen van de wedstrijd brak aan. Nog maar iets meer dan 600km te gaan. Ik bedacht een nieuwe strategie. Ik besloot dat ik op de vierde dag naar op een relatief rustig tempo naar Limburg wilde fietsen en vlak voor beklimmingen die in Zuid-Limburg zouden komen, wilde overnachten. Dit betekende dat ik zo’n 320 km zou moeten fietsen. Op die manier zou ik op de laatste dag, relatief fris door het Limburgse heuvelland kunnen rijden om op die manier misschien nog een plaatsje in de wedstrijd goed te maken. Mijn strategie werkte. Op de laatste dag van mijn Race around the Netherlands wist ik veel tijd goed te maken in de Limburgse heuvels. Ik wist de nummer 4 in de wedstrijd in te halen en kwam hierdoor uiteindelijk als 4 de over de streep.

Trots

4 dagen, 13 uur en 28 minuten dat was de tijd die ik nodig had voor het voltooien van mijn Race around the Netherlands. 1670km in iets meer dan 4,5 dag. Het was goed voor een 4de plaats. Voor mij klinkt dit nog steeds onwerkelijk! Maar het is toch waar! Het is mij echt gelukt.

Wat een avontuur! Wat een wedstrijd! Het herstellen van deze inspanning zal even duren, maar deze ervaring nemen ze mijn nooit meer af. Dit soort wedstrijden ga ik sowieso vaker doen.  

Lees hier zijn eerste blog terug!