Koerstactiek NK Montferland

Piotr Havik

Ik moet mij nog een paar dagen rustig houden en dan is het eindelijk zover, het Nederlands Kampioenschap op de weg in Montferland. Een NK tussen de professionals van diverse World Tour en Pro Continentale combinaties. Het is dus belangrijk om met een goed plan te vertrekken tussen het grote geweld.

Na mijn parcours verkenning van vorige week had ik drie opties in mijn hoofd. Ik kan meegaan in de vroege vlucht van een omvangrijke kopgroep, ik kan wachten tot de finale openbreekt of om te blijven sparen en zo’n kort mogelijke uitslag te rijden in een eventuele groepssprint. Omdat het een glooiend parcours is, in een bosrijk gebied en veel brede wegen kent wist ik direct dat het peloton veel ‘macht’ gaat hebben en dat een vlucht met minder dan tien man weinig kans maakt op dat parcours.

Daarnaast heb ik goed gekeken naar het NK van de elite zonder contract (afgelopen zondag 18 juni), waar wielerclub Groningen het heft in handen nam en met twaalf renners controleerde. Echter grepen ze wel naast het podium. Hieruit heb ik de volgende conclusies kunnen trekken. Als eerste zal het een grote en lange strijd worden voor de vroege vlucht, ten tweede biedt het parcours (inderdaad) mogelijkheden voor grote teams om de koers te controleren voor een ‘massasprint’. En als derde, de finale kan opnieuw openbreken en onvoorspelbaar worden wanneer er een vlucht te vroeg wordt terug gehaald.

Omdat iedereen zijn energie voorraad beperkt is ga ik de komende dagen nog even nadenken over de juiste tactiek voor mij tijdens het NK. Ik kom hier zaterdag op terug via een vlogje.