Making progress on my #RoadToBEAT

Piotr Havik

Twee weken geleden stond er een nieuw ijkpunt op het programma van mijn #RoadToBEAT. Namelijk de tweede inspanningstest van dit seizoen bij Energy Lab. De test was bewust vandaag gepland, omdat deze dag precies aan het einde van mijn piekperiode valt. Dit biedt dus de mogelijkheid om mijn progressie van de afgelopen maanden in kaart te brengen.

Vooraf was al vrij zeker dat ik progressie ging boeken, omdat ik in het seizoen meer ‘wedstrijdhardheid’ heb opgedaan en conditioneel ook een stap heb gemaakt. Alleen moet je het dan toch nog even uit de benen schudden op de dag zelf. Alles is geheel volgens het zelfde protocol gegaan in de klimaatkamer van Energy Lab.

Dit maakt het mogelijk om de testen over elkaar te leggen. Wat we dan als eerste zien is een aanzienlijke progressie van mijn omslagpunt (ftp-waarde) van meer dan 20watt! Mijn doel was de ‘400 watt grens’ doorbreken, maar dat dit uiteindelijk met 6 watt lukt had ik niet verwacht. Vervolgens zie je ook een aanzienlijke progressie op mijn maximale vermogen, namelijk 20watt. Dit geeft aan dat ik in de wedstrijden weer een stukje harder kan, zowel op het vlakke als bergop! Want nu is mijn wattage per kilogram maar liefst 6,00.

Voor nu ben ik zeer tevreden met deze resultaten, ze laten duidelijk zien dat ik progressie heb gemaakt in mijn Road to BEAT (volgend jaar prof zijn). Gelukkig heeft dit zich al vertaald in resultaten, de overwinningsteller staan namelijk op zes. Nu pak ik even een aantal dag mijn rust, om vervolgens over twee weken weer in competitie te gaan. Mijn hoofddoelen de komende maanden zijn de top competitie wedstrijden en de Nederlands kampioenschappen in het Montferland, waar ik het echt kan opnemen tegen de professionals!

Resultaat

Aerobic threshold: 318watt (4,29 w/kg)
Anaerobic threshold (FTP): 406watt (5,49 w/kg)
Maximum performance: 444watt (6,00w/kg)

Zie ook mijn vorige blog over mijn eerste test.