Martijns seizoen van de waarheid

BEAT Cycling Club

Martijn Budding is één van onze aanwinsten bij de BEAT wegploeg en daar zijn we heel erg blij mee! Hij komt over van Roompot-Nederlandse Loterij, wat op papier een stapje terug betekent van Pro Continentaal naar Continentaal niveau. Hoe gaat Martijn deze nieuwe uitdaging aan?

Martijn, vanwaar een ‘stapje terug’?

“Uiteindelijk was ik toch wel genoodzaakt om deze stap te maken.” zegt Martijn. “Er kwamen natuurlijk minder plaatsen vrij door de fusie die Roompot aanging met Véranda’s Willems-Crelan. Daar kwam nog eens bij dat er een hoop goede renners vrij waren op de transfermarkt, waardoor ik na een minder seizoen toch misschien een beetje op de achtergrond ben beland. Dus dat zorgde er wel voor dat ik de stap heb moeten maken naar het Continentale niveau.”

Betekent dat ook dat je niet  tevreden bent met het afgelopen seizoen?

“Deels wel en deels niet. Ik heb een paar mooie uitslagen kunnen rijden. Zo reed ik bijvoorbeeld twee keer in de top-20 van de Ruta del Sol en pakte ik een top-10 eindklassering in de Baloise Belgium Tour. Ik heb echt wel een paar goede dingen laten zien, maar het was ook gewoon te vaak niet goed. Dat kwam ook door een druk jaar met veel koersen, waardoor ik niet altijd fit was. Daardoor kwam ik op een gegeven moment in zo’n cirkel terecht waardoor het echt niet meer lekker liep. Dus kijkend naar vorig seizoen was het gewoon niet constant genoeg. Ik heb mezelf niet vaak genoeg kunnen bewijzen op die manier.”

Hoe zorg jij ervoor dat je dit jaar dan wel alles uit jezelf kan halen?

“Ik krijg dit jaar sowieso al meer de ruimte om toe te werken naar de wedstrijden waar ik er echt wil staan. Dus niet van wedstrijd naar wedstrijd gaan, maar echt toeleven naar specifieke koersen. Dat gaat al heel veel schelen. Ik rijd ook minder koersen dan vorig seizoen, waardoor ik fitter aan de start zal staan. Maar vooral mijn motivatie is nu heel groot. Ik wil heel graag laten zien wat ik kan en deed voordat ik naar Roompot ging (Martijn reed daarvoor bij het Rabobank Development Team, red.). Ik wil echt weer met die winnaarsmentaliteit van toen rondrijden.”

Daarvoor moet je wel die knop weer omzetten, hoe zorg je daarvoor?

“Ik zie het nu gewoon als een nieuwe uitdaging! Ik ben nu 23 en ik weet ook wat ik een paar jaar geleden heb gepresteerd, dus wat er in me zit. Die wetenschap motiveert me al heel erg om dat volgend seizoen te gaan laten zien.  En met een nieuwe ploeg en nieuwe mensen maak ik weer een frisse start. Dat scheelt onwijs veel en heeft bij mij ook voor extra motivatie gezorgd.

Ik zie dit als het seizoen van de waarheid, om volgend seizoen of het seizoen daarop alweer die stap hogerop te kunnen gaan maken. Ik denk dat ik dit seizoen ga ontdekken of ik daar klaar voor ben of niet, uiteindelijk is dat het doel. Zo’n stap is enorm belangrijk in je carrière en daar word je ook weer sterker van. Maar allereerst gaan we natuurlijk deze uitdaging met BEAT aan!”

Precies! Dus laten zien wat je kunt bij BEAT. Heb je bewust voor onze club gekozen?

“Ja, ik heb natuurlijk gezien wat voor koersen de ploeg vorig seizoen reed, omdat we al vaak met elkaar koersten. Dus dat trok mij al aan. Maar ik zag vooral wat voor stappen de renners van BEAT vorig jaar maakten. Dat gaf mij vertrouwen en sprak me wel echt aan om de keuze voor BEAT te maken.”

Martijn voegt er tot slot nog aan toe: “Ik hoop mezelf dit seizoen weer te laten zien en mee te gaan doen voor de winst in de koersen waar ik echt goed wil zijn.” Dit laat zien hoe gemotiveerd Martijn is om dit seizoen te knallen in onze clubkleuren. Een renner om goed in de gaten te houden! 

Vorige week spraken we Daan Hoeyberghs over zijn ambitities voor volgend seizoen. Ben je benieuwd? Lees het interview hier!