Mijn #RoadToBEAT: Aksel Nõmmela

Aksel Nõmmela

In aanloop naar het aanstaande debuut van de BEAT-wegploeg nemen wij in deze blogserie de #RoadToBEAT-verhalen van de negen renners van de ploeg door. Want de BEAT renners zijn meer dan wielrenners - ze zijn mensen met een uniek verhaal. Aksel Nõmmela stelt zich hier voor.

Verleden 

Toen ik 10 jaar oud was, zat ik bij de lokale wielerclub in Tallinn, CFC Cycling Club. Ik had twee hele goede coaches - Andre Adusonand en Kaido Laas - en we hadden een leuke groep jongens in dezelfde leeftijd. We werden goede vrienden en het werd leuk om samen tijdens de trainingsritjes plezier te maken op de fiets. Een aantal jaren van plezierige trainingsritjes en ook leuke raceweekenden in verschillende plaatsen in Estland brachten resultaten met zich mee. Vanaf 13-jarige leeftijd kon ik me meten met de beste jongens in mijn leeftijdsgroep. Tot de junioren, reed ik naast wegwedstrijden ook vaak MTB wedstrijden, MTB XCO evenementen en op de baan. Door dit alles te combineren werd de wedstrijdkalender eigenlijk behoorlijk druk, vanaf april tot oktober waren er altijd heel veel wedstrijden.  

In 2011 (junioren) was ik 19e bij de Wereldkampioenschappen wegwielrennen in Copenhagen en ik had top 10 resultaten in 2011 en 2012 in ‘JuniorsPeace Race’ (UCI Nations Cup) samen met andere internationale resultaten zoals het winnen van een etappe van ‘Tour de la Regio de Lodz’.  

In 2013 ging ik naar de Franse amateurploeg ‘Immo Nicolas Roux’ voor drie maanden tijdens de zomer, wat een goede ervaring was. Ik reed een aantal moeilijke wedstrijden en ik voelde dat ik erg verbeterde. Ook was ik in staat om goede resultaten neer te zetten. In 2014 heb ik de middelbare school afgemaakt en voltooide ik de verplichte dienstplicht. 

In 2015 zat ik een volledig jaar bij een Franse DN1 amateurploeg ‘Team Probikeshop Saint-Etienne Loire’. Daar zit een erg zorgzame sportdirecteur genaam Maxime Larue. Hij neemt Estlanders al vele jaren mee naar het team, wat voor veel Estlandse rijders, waaronder ikzelf, een geweldige kans was. Deze gelegenheid gaf me de mogelijkheid om het hele jaar door een goede racekalender te hebben en mezelf te laten zien, wat ook mijn carrière een kick-start gaf, dus ik kan niet genoeg benadrukken hoe dankbaar ik hem ben en het hele team van Saint-Etienne. Ook het U23 Estlandse nationale team was geweldig. Grotendeels dankzij het geweldige werk van Rene Mandri konden we deelnemen aan de U23 UCI Nations Cup races, waar het mogelijk was om jezelf te laten zien in de beste U23 internationale races. Ik wist twee overwinningen neer te zetten tijdens dat jaar. Ik was extra blij met mijn overwinning tijdens de vierde etappe van ‘Essor Breton’ (elite/belofte). Dit was namelijk de Koninginnerit en ik was net terug van een tijdje weggeweest. Het was een speciale dag. 

In 2015 had ik ook een aantal goede resultaten met het elite Estlandse Nationale Team, vooral een 5e plek in ‘La CotePicardie’ en een 2e en 7e plek in etappes van ‘Tour de l’Avenir’ en ook het dragen van de groene trui voor twee dagen. Ik denk dat dit de aandacht trok van de managers van Leopard Pro Cycling.  

In 2016-2017 deed ik een stapje omhoog naar Leopard Pro Cycling. Een heel goed team waarover ik alleen maar goede dingen heb te zeggen. Voor de eerste keer had ik een hele goede internationale wedstrijdkalender bestaande uit alleen maar UCI wedstrijden dat inhield dat ik altijd een kans had om te laten zien wat ik kon. Sport op dit niveau gaat soms beter dan je denkt maar soms ook niet maar al met al ben ik tevreden met mijn resultaten in de twee jaren, ik denk dat ik ook verbeterd ben tijdens deze jaren. We hadden altijd een goede groep en we hielpen elkaar tijdens de wedstrijden. De sfeer was goed met de renners en ook met de staf.  

#RoadToBEAT 

In 2018 verwacht ik dat BEAT een sterke ploeg is om rekening mee te houden in het peloton. Ik verwacht dat we overwinningen en veel goede resultaten zullen behalen in de UCI-wedstrijden met een gemotiveerd maar ook gezellig team, zowel renners als personeel. Daarnaast hoop ik dat nog meer mensen interesse zullen tonen in wat we doen en daarom clublid willen worden en deelnemen aan clubevenementen.