Mijn #RoadToBEAT: Daniel Abraham

Daniel Abraham

In aanloop naar het aanstaande debuut van de BEAT-wegploeg nemen wij in deze blogserie de #RoadToBEAT-verhalen van de negen renners van de ploeg door. Want de BEAT renners zijn meer dan wielrenners - ze zijn mensen met een uniek verhaal. Daniel Abraham stelt zich hier voor.

Verleden

Ik ben geboren in Eritrea en als vluchteling naar Nederland gekomen toen ik vijftien jaar oud was. Die dag liep ik naar huis toen mijn buurvrouw me vertelde dat ik met mijn ouders op vakantie naar Europa ging. Volgens haar waren mijn ouders al naar Europa vertrokken maar toen ik aankwam op Schiphol bleek niets minder waar. Uiteindelijk stapte ik naar de politie en belandde ik in een opvangtehuis. Inmiddels woon ik 17 jaar in Nederland en heb ik een gezin. Vorig jaar kreeg ik eindelijk een Nederlands paspoort en daarmee ben ik officieel Nederlander te noemen. Mede door de sport en NLtraining word ik geholpen om verder in te burgeren in Nederland. Ik geef nu training aan andere Eritreeërs bij NLtraining.

Wielrennen was in Eritrea al een hobby van mij. Daar is het een echte volkssport. In de jeugdklasse was ik al eens nationaal kampioen. Door mijn voorliefde voor de sport wielrennen stapte ik in Nederland weer op de fiets en zodoende kwam ik bij Marco Polo Cycling Team terecht waar ik tot en met 2012 voor fietste. Vervolgens begon ik aan een ander traject waar ik voor in aanmerking kwam door een onderontwikkeld onderbeen: de gehandicaptensport. Ik maak deel uit van de Nederlandse paralympische selectie. In 2016 wist ik Para-cycling Olympisch kampioen te worden in Rio de Janeiro. Ondanks dat ik toen geen paspoort bezat, mocht ik van de UCI en IOC als staatloos burger deelnemen aan officiële wedstrijden. Dat deed ik onder de Nederlandse vlag omdat ik toen een verblijfsvergunning in Nederland had.

Afgelopen seizoen heb ik laten zien dat ik het winnen nog niet verleerd ben. Ik won het Nederlands kampioenschap tijdrijden voor elite zonder contract.

#RoadToBEAT

Na een succesvol seizoen ben ik op zoek naar de volgende stap. Ik beschouw het als een mooie kans om vanaf komend seizoen te kunnen rijden voor BEAT en onderdeel uit te maken van een club met veel leden en fans. Ik kijk ernaar uit om anderen te inspireren en mooie uitslagen te rijden.


Lees hier de #RoadToBEAT van Aksel Nõmmela!