Mijn #RoadToBEAT: Piotr Havik

Piotr Havik

In aanloop naar het aanstaande debuut van de BEAT-wegploeg nemen wij in deze blogserie de #RoadToBEAT-verhalen van de negen renners van de ploeg door. Want de BEAT renners zijn meer dan wielrenners - ze zijn mensen met een uniek verhaal. Piotr Havik, de eerste clubrenner van BEAT Cycling Club - steekt van wal.

Verleden

Door de ideale fietsregio waar ik woonde, ben ik samen met mijn vader op 7-jarige leeftijd begonnen met fietsen. Eerst op de mountainbike en een jaar later op mijn eerste racefiets bij de Goudse ren- en tourclub Excelsior. De jeugdcategorieën gingen mij behoorlijk goed af en ik behaalde veel overwinningen en met regelmaat een kampioenstitel in de verschillende disciplines. Vanaf de nieuwelingen werd ik gescout door Belgische ‘opleidingsteams’ en dit ging mij ook goed af. Naast twee extra kampioenstruien kon ik geregeld een internationale klassieker en een meerdaagse op mijn naam schrijven.

Als tweedejaars junior leerde ik Geert Broekhuizen kennen, tijdens het talenttrainingskamp van Omega Pharma – QuickStep. Ik stapte daarom als eerstejaars belofte over naar het opleidingsteam EFC-OmegaPharma-QuickStep. Ik maakte hier grote stappen in mijn ontwikkeling, maar was nog niet rijp genoeg voor het profteam. De combinatie met mijn studie steeds moeilijker werd en daarom koos ik ervoor om voor het Rabobank Developmentteam te rijden. De jaren bij de Rabobank kenden ups en downs. Het lukte mij om derde te worden op het NK voor beloften, een etappe en puntenklassement in de Vuelta Valencia te winnen en mij met grote regelmaat met de profs te meten. Echter kende ik mijn tegenslagen, ik raakte overtraind in het jaar dat mijn vriendin te horen kreeg dat ze een hersentumor had. Een jaar later kreeg ik een zenuwbeknelling in mijn SI-gewricht wat uitstraalde naar mijn linkerbeen. 

Toen bekend werd dat het Raboteam in 2016 ging stoppen koos ik ervoor naar het continentale Team 3M over te stappen. Hier hoopte ik mee te kunnen groeien in de ambitie dat zij na hun vierde jaar door zouden groeien naar het Pro Continentale niveau. Niets was echter minder waar en ook 3M trok de stekker eruit in 2016. Nu stond ik dus ‘op straat’ en kon de zoektocht naar een ander team opnieuw beginnen.

Het goede nieuws was dat ik mijn studie succesvol kon afronden, dankzij mijn scriptie over fan engagement binnen de wielersport. Mijn studieprestaties en bachelor-proef werden, tot mijn grote verbazing, bekroond met de Anne Emmens Award, een onderscheiding van de Hogeschool Rotterdam voor de beste student van zijn of haar generatie.

Tijdens het afstuderen werd mijn contact met Geert verder opgebouwd. Geert was namelijk een van de experts met wie ik een interview had gedaan voor mijn afstudeeronderzoek. Hij vertelde mij over het concept van BEAT en ik was zo enthousiast dat hij mij uitnodigde om mijn input te geven op de plannen. Ondertussen zocht ik verder naar continentale teams en het voelde enorm goed toen BEAT voorstelde om mij te gaan begeleiden. Het idee was om mij als renner een jaar lang te volgen om inzicht te krijgen in talentopleiding. In deze revolutionaire clubstructuur binnen de wielersport zie ik namelijk toekomst op zowel sportief als op maatschappelijk gebied! 

#RoadToBEAT

Komend seizoen lijkt het mij een mooie uitdaging om zoveel mogelijk sportieve pioniers aan de club te binden, zowel op lokaal als nationaal niveau. Samen de fiets op, van jong tot oud, blijft het leukst om te doen. Als ik terug kijk naar afgelopen seizoen is het vooral zeer waardevol om jeugdrenners en -rensters te inspireren over BEAT, ik krijg er veel energie voor terug. Mocht het in de toekomst haalbaar zijn, zal ik mij graag inzetten om huidige verenigingen aan BEAT te kunnen verbinden.

De focus ligt vooral op het aansterken van mijn kwaliteiten in de wedstrijden. Dit zijn vooral de solo ontsnappingen na een zware koers en het tijdrijden. Mijn doel is om goede resultaten neer te zetten in koersen zoals Dwars door het Hageland, Schaal Sels en Slag om Norg. De variatie tussen korte klimmetjes, kasseien en gravelstroken liggen mij namelijk zeer goed. Daarnaast wil ik graag de top 10 in schuiven tijdens het NK tijdrijden bij de professionals. De andere wedstrijden gebruik ik vooral om naar mijn piekmomenten toe te bouwen en een dienst te bewijzen aan het team en mijn ploegmaten. De focus ligt minder op de stap naar World-Tour niveau maar goede resultaten kunnen daar (hopelijk) een afgeleide van zijn.

Lees hier de #RoadToBEAT van Arjen Livyns!