Piotr @ Katusha 2: Professioneel en ontspannen te werk

Piotr Havik

Het was een succesvolle start van mijn laatste vijf koersen met Team Katusha Alpecin. De twee klassiekers van Eurometropole leverde twee mooie top 10 plaatsen op voor Babtiste Planckaert en daarmee ook de eindprijs in het klassement.

Mijn gevoel was goed tijdens de wedstrijden, aan het begin van de koers kon ik attent meespringen met de ontsnappingen en in de heuvelzones kon ik mijn ploegmaten goed van voren handhaven. Ik baal er wel een klein beetje van dat ik mijzelf niet in een vroege vlucht heb kunnen rijden. Op dit niveau is het (helaas) zo dat er soms één keer en soms wel vijftig keer gedemarreerd wordt voordat er een ontsnapping weg rijdt. Ik weet dat ik er wel alles voor heb gedaan om mee te zitten en zo vaak mogelijk ben meegesprongen. Het is vaak een kwestie van geluk voordat het peloton een kopgroep laat gaan. Soms willen de sprintteams een kleine kopgroep hebben (minder dan tien renners), maar andere keren stuurt iedereen een mannetje mee en kan een grote groep het hazenpad nemen. Gelukkig was mijn conditie en herstelvermogen goed genoeg om het vaak te proberen. In de finales was het mijn taak om te reageren op de late ontsnappingen en onze sprinter te piloteren wanneer het een sprint ging worden. Deze taken heb ik goed kunnen volbrengen, wat mij een gevoel geeft dat ik heb bijgedragen aan deze teamprestatie en dat geeft voldoening!

Comfortabel in mijn nieuwe rol

In mijn andere koersen voor BEAT en Westland Wil Vooruit was ik altijd vrij om mijn eigen koers te rijden en had ik vaak de mogelijkheid om te kunnen wachten op de finale. Om nu meer in dienst te moeten rijden en als team te moeten werken bevalt mij echter heel goed. Doordat iedereen zijn taak weet en elkaar helpt kan je zeer ontspannen te werk gaan tijdens de wedstrijd. Als World Tour renner moet je (gelukkig) ook minder dringen voor je plekje, je krijgt dus wat makkelijker de ruimte om je werk te kunnen doen. Iets wat mij prima bevalt, ik kijk dus met veel zin en vertrouwen uit naar de komende drie koersen (Münsterland, Paris-Bourges en Paris-Tours). In de volgende blog geef ik jullie graag een kijkje achter te schermen en de teamplanning.

 

Foto: Fabienne Vanheste