Plezier in een groep is het belangrijkste om te groeien

Dick Kooyman

Pionier Dick Kooyman over zijn #RoadToBEAT

Mijn naam is Dick Kooyman, 53 jaar oud en ik woon in Zevenhuizen gelegen in de provincie Zuid-Holland. Ik ben op mijn veertiende, doordat mijn oma gek was van wielrennen, de wielersport gaan beoefenen in Rotterdam bij de wielerclub RRC Feijenoord. Helaas heb ik niet echt een hoog niveau kunnen bereiken mede door het gebrek aan goede begeleiding. Vanaf het moment dan mijn oudste zoon en later ook mijn jongste zoon wilde gaan fietsen ben ik dan ook gestopt met het rijden van wedstrijden.

Bij de wielerclub RWC Ahoy van mijn zonen heb ik in totaal tien jaar training gegeven aan renners van twaalf tot en met veertien jaar. Bovendien ben ik lid geweest van de jeugdcommissie en beheerde ik de clubkleding. Hier kwam een einde aan toen mijn jongste zoon ging fietsen bij de nieuwelingen van een andere club.

Ik kwam in aanraking met BEAT Cycling Club door jullie renner Piotr Havik die voor mij geen onbekende is. Ook hoorde ik recent een gesprek op ‘Radio1’ wat ging over het verschil tussen een voetbalclub en een wielerploeg. De kwetsbaarheid van een wielerploeg door grote afhankelijkheid van wisselende geldschieters kwam weer duidelijk naar voren. Dit item bleef in mijn gedachten rondhangen en toen ik voor het eerst in aanraking kwam met jullie verhaal tijdens de Zesdaagse van Rotterdam was ik dan ook snel overtuigd van jullie aanpak om de wielersport duurzaam te veranderen vanuit een clubgedachte. 

Het plan om hier een paar jaar over te doen vind ik verstandig. Verstandig groeien zodat er een goede basis kan worden neergezet. Ik hoop dan ook dat er jonge talentvolle renners worden gescout en dat BEAT voor goede begeleiding zorgt om deze talenten echt verder te brengen in de wielersport.

De focus op slechts een bepaalde renner en die groot te maken waardoor anderen te weinig kansen krijgen geloof ik niet in. Je hebt elkaar nodig en plezier in een groep is het belangrijkste om te kunnen groeien. Ga zo door en ik hoop dat jullie opzet meer clubs zal inspireren om zo de wielersport schoner en sterker te maken.

Hoe meer Pioniers hoe breder de basis! 

Dick Kooyman