Samen zijn we BEAT Cycling Club!

Adelheid Smit

De Giro d’Italia zou mijn derde BEAT Ride worden. De vorige BEAT Ride, Parijs - Roubaix, in en rond Breda met een veelvoud aan kasseien, had ik goed overleefd. Vol spanning was ik dus in afwachting van de volgende BEAT Ride. Ik had het vermoeden dat dit voor mij een uitdaging zou gaan worden gezien het woord Giro….

Mijn naam is Adelheid Smit, 59 jaar en sinds februari 2017 enthousiast BEAT-pioneer. Via vrienden ben ik bij BEAT terechtgekomen en wist al snel dat het een club zou zijn waar ik mij thuis zou voelen. Daarnaast werk ik graag mee aan de groei van dit fantastische initiatief!

Ik vind het leuk om over de Utrechtse Heuvelrug te rijden, maar toen het verlossende woord “Valkenburg” kwam, kreeg ik toch flink de schrik in de benen. Ik heb er eerder gefietst maar hoe zou ik in vredesnaam een groep bij gaan houden!? In de Flevopolder kennen wij alleen wind tegen, de hoogste berg is de Stichtse Brug.

Al snel na de bekendmaking “Valkenburg” kwam de BEAT club meeting en kon ik mijn schrikbeeld met Sam en Geert delen. Direct werden zij enthousiast toen ik mijn grote wens vertelde: ik wil wel beter klimmen. Vooralsnog vergis ik mij vaak en begin als een dwaas om vervolgens na een paar honderd meter tot de ontdekking te komen dat ik de verkeerde heuvel op het netvlies heb…..met alle gevolgen van dien natuurlijk.

Ik geloof dat ik niet de enige ben. De oplossing was snel gevonden: “Dan gaan we gewoon een clinic toevoegen.” Zo gezegd zo gedaan en met een gerust hart en vol vertrouwen ging ik weer naar huis! Wat een toffe mannen dacht ik direct onderweg in de auto, dat is nou BEAT, luisteren naar je leden en pioniers en meteen acteren!

7 mei 2017 – Eenmaal aangekomen in het Amstel Gold Xperience in Valkenburg was het als snel: “Kijk, daar zit hij, Sibe, jullie begeleider van vandaag.” Een jonge enthousiaste man met een brede lach, het model van een supersnelle rijder. Oei, dat zou wat gaan worden! Zo herinnerde ik mij Sibe van de BEAT Ride: Strade Bianche in Amersfoort een paar maanden geleden. “Ik rijd met bandenspanning van 4bar,” zoals hij toen vertelde, dus die zou flink vaart kunnen maken met zijn lichtgewicht.

Maar wat een geweldige dag werd het. Sibe en zijn vader Erik, beide pioniers en mannen die het leuk vinden om hun kennis over te dragen om je te enthousiasmeren en te complimenteren. Een positieve benadering bij de uitleg over hoe je nu met verstand kunt klimmen. Leuke klimmetjes waren voor ons uitgezocht met zo mogelijk nog leukere afdalingen. Kers op de taart de Cauberg, dat was toch even afzien maar nadat onze begeleiders hadden voorgedaan hoe ‘wij het vooral niet moesten proberen te doen’, zijn we boven gekomen op eigen tempo en kunnen.


Deze twee mannen staan echt voor wat BEAT wil zijn: iedereen is welkom, wordt gerespecteerd, kan meedoen binnen eigen vermogen, leert nieuwe dingen, heeft een toffe dag en ontmoet nieuwe mensen die samen een club vormen waar je graag bij hoort. Daarnaast zijn zij een voorbeeld voor optimaal gedrag op de weg, veiligheid en vriendelijkheid.

Wat heb ik veel geleerd, plezier gehad en twee leuke BEAT-mensen als voorbeeld gehad. Het was de 450 kilometer verplaatsing dubbel en dwars waard.

Ik kijk uit naar de volgende BEAT Ride! Het aantal deelnemende dames is nog niet in verhouding met de heren. Ik hoop dat mijn ervaringsverhaaltje hier verandering in zal brengen.