Tevreden de tweede helft van het seizoen in

BEAT Cycling Club

Afgelopen zomer maakte ik de overstap naar BEAT Cycling Club om mijn Olympische droom waar te kunnen maken. De komende periode neem ik je mee op mijn weg naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Hierin ga ik laten zien wat je allemaal kunt en moet doen om datgene te bereiken wat je wil.

Vorige keer kon je al lezen over mijn doel: een medaille op de Olympische Spelen van Tokio, dit keer neem ik jullie mee in mijn seizoen tot nu toe!

Wat vliegt de tijd. Vandaag sta ik alweer op de Nederlands kampioenschappen en zit de eerste helft van het seizoen er op. Een mooie eerste helft, als ik er op terugkijk. Ik heb in de wereldbekers goede resultaten neergezet en mezelf beloond voor het harde werk dat ik in dit seizoen gestopt heb. Dit seizoen hebben we veel nieuwe dingen geprobeerd en daar kwamen onder andere mooie overwinningen en podiumplekken uit. Het is mooi om nu aan de start te staan met het gevoel dat je mee kunt strijden om de overwinning.

Aerotest
Toch blijf je altijd bezig met manieren om jezelf te blijven verbeteren. Zo hebben we afgelopen week een aerotest gedaan op de baan, om te bepalen wat de meest aerodynamische positie op de fiets is. Hier heb ik een paar lessen uit kunnen trekken, waar ik richting deze NK en ook de WK van aankomende maart veel aan zal hebben. Ik probeer nu in training zo veel mogelijk in deze aerodynamische positie te rijden, zodat het in mijn systeem komt en ik ook in wedstrijden uit automatisme in deze snelle houding zal rijden.
Verder doe ik nu in training niet zo heel veel anders dan ik in de zomer deed. Je begint eigenlijk weer opnieuw aan een half seizoen, net als ik dat in aanloop naar de eerste helft van dit seizoen gedaan heb. Dat betekent concreet: ik ga weer de weg om weer iets meer duurtrainingen te doen, waarna ik via een krachtblok weer snelheid op de baan ga opbouwen.

Verbeterpunten
Bij die baantrainingen zijn er een paar zaken waar ik op wil blijven verbeteren. Ik wil proberen om tactisch nog een stuk te verbeteren op de sprint. Bijvoorbeeld door sprintritten te simuleren in training, voor zover dat gaat. 1-op-1 sprinten is iets wat je leert door het veel te doen dus op deze manier hoop ik in het ritme te komen.

Samengevat hebben we de afgelopen maanden een best zware wedstrijdperiode gehad. Vanaf eind oktober hebben we veel wedstrijden gereden en daartussendoor zoveel mogelijk getraind. Nu dat ik weer vaak naar buiten moet, de regen en kou in, is het zaak dat ik goed fit blijf. Je merkt dat in je omgeving veel mensen verkouden zijn, dus het is extra oppassen nu. Daar kunnen de producten van Plantina mij ideaal in ondersteunen. Vorig jaar heb ik iets te veel getraind deze periode en toen ook nog een extra wereldbeker gereden. Het gevolg was dat ik ziek werd en een minder ideale voorbereiding op de wereldkampioenschappen kende. Daarom is het dit jaar een nog grotere focus voor mij om mezelf gezond te houden en deze trainingsperiode zonder last van ziekte door te komen.

 

Foto: Guy Swarbrick