Tips van Nahom om te fietsen met statushouders

Nahom Desale

Jullie kennen me vast al, ik ben Nahom Desale en 3 jaar geleden ben ik als vluchteling vanuit Eritrea naar Nederland gekomen. Inmiddels ben ik al aardig gewend aan de Nederlandse cultuur, maar het was wel even wennen, zo’n nieuw land met een andere cultuur. Daarom ga ik jullie helpen met wat tips.

Statushouders

Wat is een statushouder? Iemand krijgt een status als hij of zij asiel opvraagt en deze wordt goedgekeurd. Diegene mag dan in Nederland blijven, krijgt huisvesting in een gemeente en mag in Nederland gaan beginnen om zijn of haar leven weer op te gaan bouwen!

Sporten als taal

Sporten heeft mij enorm geholpen om me te kunnen mengen tussen de Nederlanders en zo te wennen aan de cultuur. Door te sporten leer je mensen kennen, zij kunnen jou weer helpen met de Nederlandse taal en gewoonten. Nodig daarom elkaar ook uit om gezellig te gaan fietsen!

Stadsfiets

In Eritrea is fietsen volkssport nummer 1, toen ik in Nederland kwam wilde ik dan ook niks liever dan mijn droom waarmaken: Profwielrenner worden! Ik begon met trainen op een stadsfiets en kreeg daarna een, iets te grote, wielrenfiets. Ik ben gelijk hard aan de slag gegaan en nu rijd ik gewoon bij BEAT!

Tips voor fietsen met statushouders:

  1. Nodig ze gewoon uit! Ze vinden het hartstikke gezellig om een rondje met jou en een groep te gaan fietsen.
  2. Maak een gezellige ronde met bijvoorbeeld een koffiestop, zo is het makkelijker om elkaar te leren kennen.
  3. Maak ook een praatje tijdens de rit! Op deze manier leert de statushouder de taal en cultuur beter kennen.
  4. Houd het simpel. Gebruik niet teveel moeilijke woorden en complexe zinnen, het is belangrijk dat ze eerst de basis kennen en leren kennen. Op deze manier zullen statushouders je sneller begrijpen.
  5. Zit je bij een wielervereniging? Wees gastvrij en nodig ze uit om een keer mee te doen. Het zou natuurlijk leuk zijn om lid van de vereniging te kunnen worden!
  6. Probeer gastvrij over te komen, op deze manier voelt een statushouder zich eerder op zijn/haar gemak en zal diegene sneller zelf aan de praat raken.
  7. Het belangrijkste: Maak plezier met elkaar en heb een gezellige tijd samen! Wielrennen verbindt mensen en is een makkelijke manier om te communiceren.

Waar kan ik terecht voor vragen over taal of inburgering?

NLtraining helpt mij met het integreren in de Nederlandse samenleving. Ik geef ook trainingen aan andere Eritreeërs in Nederland. Deze week heb ik samen met Daniël nog training gegeven namens NLtraining. NLtraining geeft door het hele land Nederlandse les aan anderstaligen en informatie over inburgering. Hier kan je meer lezen over het NLSport&Participatie project.

Voor vragen neem gerust contact op met ons via mail@beatcycling.club of NLtraining, meike@nltraining.nl